Τα 10 καλύτερα Super Mario παιχνίδια

Χρόνια τώρα ο Mario αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς ήρωες στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, ενώ φυσικά κατέχει τον τίτλο του βασιλιά των platformer. Έχουμε δει τον θαρραλέο υδραυλικό και τον αδερφό του να πρωταγωνιστούν σε διαφόρων ειδών τίτλους, από τα κλασσικά platform παιχνίδια, μέχρι kart racing, party games, ακόμα και σε spin-off RPG σειρές. Έχοντας γνωρίσει μεγάλη επιτυχία λοιπόν, δικαίως αποτελεί την επίσημη μασκότ της Nintendo εδώ και χρόνια, αποκτώντας πρόσφατα μία επιτυχημένη ταινία καθώς και θεματικό πάρκο.

Σήμερα λοιπόν θα ήθελα να μιλήσουμε για τα 10 καλύτερα παιχνίδια του Mario μέχρι και τώρα. Φυσικά η λίστα δεν είναι απόλυτη, αφού με τόσους πολλούς τίτλους είναι σίγουρο πως καμία δεκάδα εκεί έξω δεν θα είναι ίδια.

Ξεκινάμε με το original Super Mario Bros., το παιχνίδι που έφερε επανάσταση στο platforming genre και όχι μόνο καθώς το game design του ενέπνευσε μία μεγάλη μερίδα ατόμων που προχώρησαν να γίνουν game developers σε μεγάλους και μικρούς τίτλους που έχουμε σήμερα. Το πρώτο δημιούργημα του Miyamoto ήταν αρκετά απλό στους μηχανισμούς του με το άλμα και το τρέξιμο στον βασικό κορμό του και τα 2 διαθέσιμα power-ups να δίνουν μια ευχάριστη βοήθεια στον παίκτη επιτρέποντας να σπάει τα brick blocks και να πετάει φωτιές με το fireflower. Σαν πρώτος τίτλος ήταν και αρκετά πειραματικός και παρόλη την υψηλή δυσκολία του σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα της σειράς, η μεγάλη επιτυχία του ξεκίνησε ένα franchise που πλέον έχει εξαπλωθεί σε πολλαπλούς τομείς πέρα από το gaming.

Το επόμενο παιχνίδι που έχει σειρά είναι το Super Mario World 2: Yoshi’s Island. Για την ιστορία το Yoshi’s Island μας πάει πίσω στην εποχή που ο Mario και ο αδερφός του Luigi ήταν μωρά. Αυτή την φορά πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Yoshi με τον Mario ως μωράκι να καβαλάει στην πλάτη του με σκοπό να σώσουν το μωρό Luigi  από τους Kamek και μωρό Bowser. Όταν κυκλοφόρησε ο τίτλος έφερε κάτι εντελώς διαφορετικό στην γνωστή φόρμουλα του είδους, καθώς πλέον ο Yoshi όταν δεχόταν ζημία δεν έχανε ο παίκτης παρά είχε μερικά δευτερόλεπτα να πιάσει τον Mario πριν τον απαγάγουν τα τσιράκια του Kamek. Ο τίτλος είχε μεγάλη έμφαση στην ανακάλυψη μυστικών και την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και τους εχθρούς ενώ τα αναβαθμισμένα γραφικά και οι λεπτομέρειες στους χαρακτήρες ήταν ένα από τα δυνατά του σημεία. Ο Yoshi λοιπόν,  μπορούσε να τρώει τους εχθρούς του και να τους μετατρέπει σε αυγά, έτσι οι παίκτες είχαν πλέον την επιλογή  να “αποθηκεύσουν” πολεμοφόδια για μετά, ενώ αρκετά πράγματα αντιδρούσαν ανοίγοντας μονοπάτια και περιοχές με collectables ή bonus stages. Εδώ να πούμε πως σε κάθε πίστα είχατε άλλο μέλος της οικογένειας Yoshi, που πέρα από το χρώμα δεν άλλαζε τίποτα άλλο στις ικανότητες τους. Φυσικά να αναφέρουμε ότι εδώ εισήχθη το περίφημο flutter jump που είναι σήμα κατατεθέν του πράσινου δεινόσαυρου αλλά και το πανίσχυρο ground pound. Με το πρώτο μπορούσατε να αιωρηθείτε στον αέρα για λίγη ώρα μετά το άλμα σας ενώ με το δεύτερο σκάγαμε με δύναμη στο έδαφος, καταστρέφοντας εχθρούς και εύθραυστες πλατφόρμες. Οι νέες λειτουργίες που έφερε ο τίτλος στο προσκήνιο, υιοθετήθηκαν μεταγενέστερα και στους κεντρικούς τίτλους Mario οπού το ground pound αποτελεί μέρος του βασικού κινησιολογίου του χαρακτήρα.

Ένα ακόμα διάσημο παιχνίδι που μας έφερε αρκετά από τα αγαπημένα power-ups που έχουμε μέχρι και σήμερα στους περισσότερους main τίτλους είναι φυσικά το Super Mario Bros. 3. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είδαμε για πρώτη φορά τα super leaf, tanooki suit και frog suit ενώ στο χάρτη είχαμε πλέον πέρα από πίστες τα Toad Houses στα οποία υπήρχαν ζωές και power-ups για να σας βοηθήσουν στην περιπέτεια σας. Ακόμη, γνωρίσαμε τα Koopalings σαν bosses, με το καθένα να έχει ξεχωριστά attack patterns και θεματολογία στον κόσμο του. Η διαφήμιση για το Super Mario Bros. 3 ήταν από τις μεγαλύτερες για παιχνίδι της σειράς, καθώς σε αρκετές ταινίες της εποχής υπήρχαν cameos του τίτλου, ενώ λίγο μετά το λανσάρισμα του μία animated σειρά κυκλοφόρησε με αρκετές σεζόν, αλλά ελαφρώς διαφορετική πλοκή από αυτήν του παιχνιδιού.

Στην έβδομη θέση έχουμε το Mario Kart DS, έναν από τους καλύτερους τίτλους για την φορητή κονσόλα της Nintendo με διπλές οθόνες που είχε φέρει επανάσταση στην αγορά. Μπορεί να μην είναι ο πρώτος racing τίτλος της σειράς, αποτελεί όμως κομβικό σημείο καθώς όλοι οι μεταγενέστεροι που κυκλοφόρησαν είχαν βασικά στοιχεία από αυτόν. Πέρα από το απολαυστικό gameplay το συγκεκριμένο παιχνίδι υποστήριζε κάτι πολύ διαδεδομένο την εποχή του DS, την δυνατότητα να παίξουν έως 8 άτομα που έχουν στην κατοχή τους την κονσόλα με μόνο έναν χρήστη να είναι κάτοχος της κασέτας. Η λειτουργία αυτή εν ονόματι Download Play που υποστήριζε το παιχνίδι, επέτρεπε στους χρήστες να κατεβάζουν μερικά απαραίτητα δεδομένα για να παίξουν τοπικά μόνο μέσα σε λίγα λεπτά. Δικαίως λοιπόν το συμπεριλάβαμε στην λίστα μας, καθώς ήταν επαναστατικό για την εποχή του.

Ακολουθεί ένας ακόμα spin-off τίτλος ο οποίος έβαλε το λιθαράκι του για ένα νέο είδος fighting game. Φυσικά μιλάμε για το Super Smash Bros. Ultimate, το οποίο είναι το τελευταίο παιχνίδι της σειράς και ένα από τα πιο επιτυχημένα στο Switch. Το concept αυτών των spin-off τίτλων είναι πως χαρακτήρες από διάφορα παιχνίδια της Nintendo και μη, έρχονται αντιμέτωποι σε ένα τουρνουά όπου πολεμάνε για το ποιος είναι ο πιο δυνατός. Φυσικά υπάρχει και ιστορία σε κάθε installment αλλά τα καλύτερα match έχουν γίνει μεταξύ φίλων στον καναπέ με την συνοδεία φαγητού και γέλιων. Από την δομή του πρώτου Super Smash Bros. εμπνεύστηκαν αρκετά άλλα στούντιο και έβγαλαν δικά τους platform fighters θεματικά και μη, ξεκινώντας έτσι ένα νέο genre που δεν υπήρχε μέχρι τότε.

Φτάνοντας στην μέση της λίστας έχουμε έναν από τους launch τίτλους του GameCube, το Luigi’s Mansion, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο μικρός αδερφός του φημισμένου υδραυλικού, Luigi. Το συγκεκριμένο παιχνίδι έφερε στο προσκήνιο τον φοβητσιάρη αλλά θαρραλέο Luigi σε κάτι τελείως ασυνήθιστο για την εταιρεία. Έναν cartoon horror τίτλο, όπου οι παίκτες έπρεπε να εξερευνήσουν μία στοιχειωμένη έπαυλη και να ρουφήξουν όλα τα φαντάσματα, βοηθώντας τον περίεργο επιστήμονα E.Gadd να λύσει το μυστήριο της περιοχής και την εξαφάνιση του Mario. Μάλιστα παρόλο που δεν ήταν σίγουρο αν οι παίκτες θα αγκαλιάσουν αυτήν την νέα προσπάθεια της Nintendo, το Luigi’s Mansion επέφερε αρκετά έσοδα με αποτέλεσμα να γίνει ξεχωριστό franchise με δύο ακόμα sequels μέχρι σήμερα.

Στην θέση νούμερο τέσσερα έχουμε το Paper Mario: The Thousand-Year Door Remake. Tο Paper Mario αποτελεί ακόμα μία spin-off σειρά που κατάφερε να γίνει ένα ξεχωριστό franchise με 7 installments και το πρόσφατο remake το οποίο είχε αρχικά κυκλοφορήσει στο GameCube και καθώς θεωρούνταν από την πλειοψηφία το καλύτερο της σειράς, ο κόκκινος κολοσσός άδραξε την ευκαιρία και το έχτισε από την αρχή με μπόλικες βελτιώσεις σε νέα μηχανή γραφικών φέρνοντας το έτσι στην σύγχρονη εποχή. Η σειρά γενικότερα είναι γνωστή για το χιούμορ της και τις καλογραμμένες ιστορίες της, ενώ επιτρέπει στους παίκτες να γνωρίσουν καλύτερα τους αγαπημένους τους χαρακτήρες σε μία πιο αργή περιπέτεια, με τις μάχες να βασίζονται σε turn-based RPG μηχανισμούς και minigames. Κάτι που έχει τονίσει η κοινότητα έντονα, είναι πως λατρεύουν τους original δευτερεύων χαρακτήρες που εισάγονται σε αυτά τα παιχνίδια, οι οποίοι φέρνουν συνήθως πρωτότυπους μηχανισμούς που βοηθούν τόσο στην επίλυση γρίφων κατά την εξερεύνηση όσο και στις μάχες. Το εν λόγω παιχνίδι στην λίστα μας, έχει μία πολύ καλή ισορροπία σε σενάριο και διάρκεια ενώ το σύστημα μάχης θεωρείτε το καλύτερο της σειράς.

Ένας φρέσκος τίτλος που έκανε πάταγο, είναι το Super Mario Bros. Wonder και μάλιστα δικαιωματικά καθώς μετά από χρόνια η παρουσίαση των 2D Mario παιχνιδιών έλαβε ολοκληρωτική αλλαγή σε μία νέα μηχανή γραφικών που επέτρεπε στους χαρακτήρες να εκδηλώνουν πολλά περισσότερα συναισθήματα, από τον Mario να ζορίζεται όταν σπρώχνει ένα βαρύ κιβώτιο μέχρι τα Goombas να έχουν ένα πονηρό γελάκι όταν καταφέρουν να σας χτυπήσουν. Τα power-ups μειώθηκαν αρκετά σε σχέση με προηγούμενους μοντέρνους τίτλους αλλά η χρήση τους έγινε πιο ουσιώδης με το καθένα να εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς στις πίστες, ενώ η χρήση των wonder flowers που αλλάζουν το κάθε level με ξεχωριστό τρόπο, φέρνουν στον χρήστη μία αίσθηση ανακάλυψης και χαράς σε κάθε πίστα. Επιπλέον στον χάρτη υπήρχε μια μικρή ελευθερία στην σειρά που θα παίξετε την κάθε πίστα ενός κόσμου και με δυσκολίες και accessibility options να είναι διαθέσιμα για να εξυπηρετούν όλα τα skill levels, το Super Mario Wonder είναι από τα καλύτερα platformers της αγοράς.

Από την λίστα δεν μπορούσε να λείπει ένα παιχνίδι σταθμός για την υβριδική κονσόλα της Nintendo, που δεν είναι άλλος από το Super Mario Odyssey. Με αυτόν τον τίτλο έγινε η επιστροφή του υδραυλικού στην νέα γενιά σε μία περιπέτεια σχετικά γραμμική αλλά με τεράστιους κόσμους τους οποίους οι παίκτες μπορούσαν να εξερευνούν χωρίς περιορισμός συλλέγοντας τα power moons τα οποία αποτελούσαν το καύσιμο για το αερόπλοιο. Επιπλέον το ευρύ κινησιολόγιο με τον νέο sidekick του Mario με όνομα Cappy έδιναν μεγάλο βάθος στα platforming challenges, ενώ επιπλέον μπορούσατε να κάνετε posses αντικείμενα και εχθρούς, αποκτώντας πρόσβαση σε νέες επιθέσεις και δυνάμεις. Μέχρι και σήμερα ο κόσμος ανακαλύπτει νέους τρόπους να εξερευνεί τους κόσμους του Super Mario Odyssey.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Super Mario World, που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα δημιουργήματα του Miyamoto μέχρι σήμερα, ο οποίος με τον τίτλο αυτό κατάφερε να απευθυνθεί σε παίκτες όλων των skillset για πρώτη φορά μέσω ενός έξυπνου συστήματος.. Αρχικά το παιχνίδι αυτό ήταν ο launch τίτλος για το SNES και είχε δεχθεί αρκετή προώθηση από την εταιρεία για την προσβασιμότητα που πρόσφερε στους παίκτες, ενώ το αρτιστικό κομμάτι έδειχνε τη δύναμη της νέας κονσόλας της Nintendo. Στο Super Mario World είναι που είδαμε πρώτη φορά τον Yoshi ενώ το παιχνίδι έδινε μεγαλύτερη έμφαση στην εξερεύνηση της κάθε πίστας και την ανακάλυψη των μυστικών μονοπατιών, με τα power-ups να είναι λιγότερα από τους προκάτοχους του αλλά να χρησιμοποιούνται αρκετά καλά ώστε να συμπληρώνουν το puzzle για μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Επιστρέφοντας στο κομμάτι της προσβασιμότητας, ο Miyamoto με την ομάδα του ήθελαν να κάνουν πιο φιλικό τον τίτλο για όλους χωρίς όμως να αφαιρέσουν την δυσκολία και την ελευθερία που ήθελαν οι πιο επιδέξιοι παίκτες. Αυτό για να το καταφέρουν έδωσαν σε σχέση με παλαιότερους τίτλους άπλετο χρόνο για να τερματίσει κανείς την κάθε πίστα, ενώ υπήρχαν σε κάθε μία, από 5 χρυσά νομίσματα τα οποία δεν ήταν πάντα εύκολο να αποκτηθούν και χρειαζόντουσαν συνδυασμό όλων των κινήσεων του Mario. Επιπρόσθετα σε κάθε επίπεδο υπήρχαν μυστικές περιοχές με έξτρα ζωές και νομίσματα, αλλά και εναλλακτικές έξοδοι όπου αν καταφέρνατε να βρείτε το κλειδί και να τις ανοίξετε, ένα κρυφό μονοπάτι άνοιγε στο χάρτη με μία νέα πίστα διαθέσιμη. Τέλος το σημαντικότερο από όλα ήταν τα κουτιά με το θαυμαστικό πάνω τους, τα οποία αν τα ενεργοποιούσατε από την αντίστοιχη πίστα στον χάρτη, έκαναν την εμπειρία σας πιο εύκολη με έξτρα power ups και πλατφόρμες να εμφανίζονται σε όλες τις πίστες για όσους δυσκολευόντουσαν.

Αυτή ήταν λοιπόν η λίστα μας με τα 10 καλύτερα Mario παιχνίδια. Υπάρχουν φυσικά μερικά που αν και δεν μπήκαν στην λίστα, αξίζουν μία αναφορά για όσα πρόσφεραν στο franchise και το gaming γενικότερα.
Αυτά είναι:

To New Super Mario Bros στο Nintendo DS, το οποίο έκανε ουσιαστικά ένα reboot την σειρά με νέο εικαστικό και στυλ.

Tο Super Mario 3D World που έφερε στο 3D την δυνατότητα για συνεργατικό παιχνίδι έως 4 παίκτες σε levels που είχαν sandbox μορφή.

Και το Mario and Luigi: Bowser’s Inside Story το οποίο ήταν ένα από τα πολλά sequel της RPG σειράς. Χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο από άποψη ποικιλίας ιστορίας και χιούμορ ενώ το combat έθεσε τα θεμέλια για τα μεταγενέστερα παιχνίδια.

This user hasn not filled out his biographical info.